21/02/2024

Un cutremur s-a produs pe 20 aprilie, la ora 23:36:32 (ora locală în România), în zona seismică Vrancea, Buzău, potrivit anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Din fericire, a fost vorba de un cutremur slab, cu magnitudinea 2.2 grade, la adâncimea de 127 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 76 km E de Brașov, 85 km NE de Ploiești, 109 km S de Bacău, 116 km V de Galați, 116 km V de Brăila, 136 km N de București, 159 km NE de Pitești, 189 km SV de Iași, 190 km E de Sibiu și 201 km N de Ruse.

De precizat că, din noiembrie 2020, România a fost afectată de mai multe cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2.1 și 4.5 grade pe scara Richter.

Citește și: Mesajul viral al unui șofer din Botoșani. Ce a putut să scrie pe procesul verbal

Când vom avea un cutremur major în România

Profesorul Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, anunță cu un cutremur major poate loc avea în orice clipă în România, fiind imposibil pentru specialiști să ofere o dată aproximativă.

“Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.

Reacția lui Mircea Radulian a venit după ce seismologul Gheorghe Mărmureanu, directorul de onoare al INFP, a anunțat că populația nu trebuie să-și facă griji, deoarece un cutremur devastator nu are șanse să lovească România în următoarele două decenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *