06/10/2024

De ce sughițăm? Sigur și tu te-ai întrebat asta atunci când te-a apucat sughițul într-un moment nepotrivit. Conform credinței populare, atunci când sughiți te ponenește cineva. Dar oare chiar așa să fie?

De-a lungul timpului oamenii au încercat să găsească fel de explicații pentru sughiț. Fie că te pomenește cineva sau că este un puseu de creștere în cazul copiilor. Bineînțeles, puțini cred în astfel de lucruri. Iată de ce apare sughițul, în termeni medicali.

De ce sughițăm?

Sughițul poate fi definit ca o perturbare la nivelul căilor nervoase ce leagă creierul de diafragmă. De aceea, de multe ori sughițul apare în situații tensionate sau emoționale, atunci când ești agitat sau neliniștit. Sughițul apare și când au loc schimbări bruște de temperatură sau când înghiți prea mult aer, mănânci mai mult sau bei alcool.

Interesant este cum se produce sughițul. Mușchiul situat între plămâini și stomac – diafragmul – funcționează aproape întotdeauna perfect. Atunci când inhalezi se lasă în jos pentru a lăsa loc aerului să pătrundă în plămâni, iar când atunci când expiri diafragmul se relaxează, eliminând aerul din plămâni. Există și situații când acesta se irită și cauzează spasme musculare, ceea ce te face să înghiți o cantitate mare de aer, care lovește corzile vocale producând sughițul.

De ce sughițăm? Chiar crezi că te pomenește cineva?

Citește și: Ce înseamnă când visezi că ești gravidă

Cum scapi rapid de sughiț

Există numeroase metode ce promit să te ajute să scapi rapid de sughiț, însă niciuna dintre ele nu are o bază științifcă. Poate cea mai populară dintre ele este să te sperii.

Totodată, mai poți încerca să îți ții respirația și să numeri până la zece sau să iei zece înghițituri de apă. Mai poți scăpa de sughiț și dacă iei o linguriță de zahăr sau ții un cubuleț sub limbă.

Dacă nu merge niciuna dintre ele, nu te îngrijora. Sughițul nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute și va trece de la sine. Dacă sughițul ține mai mult de 48 de ore, te împiedică să mănânci, să bei sau să dormi, atunci ar fi cazul să te adresezi unui medic.

Citește și: 14 fotografii “înainte și după” care arată că machiajul poate face minuni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *