Rusia a pregătit o invazie a Belarusului după alegerile prezidenţiale. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a publicat mai multe documente care conțin planuri de atac
„După falsificarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, Federaţia Rusă a elaborat un plan de invadare şi de suprimare a protestelor populare”, susţine agenţia ucraineană.
Ocuparea Belarusului a fost planificată sub pretextul de a împiedica Rusia să fie atrasă „în regiunea continentală europeană într-un război regional sau pe scară largă cu ţările membre NATO din Occident”.
Belarus a organizat alegeri prezidenţiale pe 9 august 2020. Comisia Electorală Centrală a raportat că preşedintele în exerciţiu, Alexander Lukaşenko, a câştigat alegerile cu puţin peste 80% din voturi. Rezultatul este considerat la nivel internaţional ca fiind unul fraudulos ce a venit în urma unor alegeri ce nu au fost nici libere, nici corecte.
Politicianul opoziţiei, Sviatlana Tsikhanouskaya, a susţinut că a obţinut o victorie decisivă în primul tur cu cel puţin 60% din voturi, iar echipa sa a format Consiliul de coordonare pentru a facilita transferul de putere şi şi-a declarat intenţia de a organiza „proteste pe termen lung”. Uniunea Europeană a impus sancţiuni oficialilor bieloruşi consideraţi responsabili de „violenţă, represiune şi fraudă electorală”.
Între timp Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a lansa invazia din februarie 2022.
Belarus a organizat alegeri prezidenţiale pe 9 august 2020. Comisia Electorală Centrală a raportat că preşedintele în exerciţiu, Alexander Lukaşenko, a câştigat alegerile cu puţin peste 80% din voturi. Rezultatul este considerat la nivel internaţional ca fiind unul fraudulos ce a venit în urma unor alegeri ce nu au fost nici libere, nici corecte. Candidata opoziţiei, Sviatlana Tsikhanouskaya, a susţinut că a obţinut o victorie decisivă în primul tur cu cel puţin 60% din voturi, iar echipa sa a format Consiliul de coordonare pentru a facilita transferul de putere şi şi-a declarat intenţia de a organiza “proteste pe termen lung”. Uniunea Europeană a impus sancţiuni oficialilor bieloruşi consideraţi responsabili de “violenţă, represiune şi fraudă electorală”.