29/07/2021

8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Femeile din întreaga lume sunt în centrul atenției în această zi și sunt răsfățate cu cadouri și flori. Iată care este semnificația acestei sărbători și un scurt istoric.

Data de 8 martie a devenit sărbătoare internațională în anul 1977, printr-o rezoluției a adunării generale ONU și a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii, indiferent de religie şi rasă. Lupta pentru drepturi s-a transformat mai apoi într-o sărbătoare internațională, în care femeile primesc cadouri și flori.

8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Scurt istoric

  • 19 martie 1911 – peste un milion de femei și bărbați din Austria, Danemarca, Germania și Elveția au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.
  • ultima duminică din februarie 1913 – În timpul campaniilor pentru pace din Primul Război Mondial, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii.
  • 8 martie 1914 – femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei.
  • 23 februarie / 8 martie (calendarul gregorian) 1917 – greva femeilor din Rusia pentru “pâine și pace”, în urma căreia au obținut dreptul provizoriu la vot.
  • 1975  – declarat „Anul Internaţional al Femeii” de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU)
  • 8 martie 1977 – Ziua Internațională a Femeii printr-o rezoluției a adunării generale ONU

8 martie, Ziua Internațională a Femeii. Semnificații și scurt istoric

Citește și: Zodiile feminine cu care s-ar însura orice bărbat

Semnificație Ziua Mamei

În perioada comunistă, ziua Femeii a fost popularizată drept Ziua Mamei. Puțini știu că mamele sunt sărbătorite în multe țări din UE, inclusiv în România, pe 2 mai. În țara noastră, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică din 2 mai.

În prezent, Ziua Femeii este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia, potrivit wikipedia.org.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului.

About Author

Daniela Ionașcu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *