21/02/2024

Alimentele interzise în magazine de la 1 aprilie. Românii nu vor mai putea cumpăra anumite produse de pe rafturile supermarketurilor, după o decizie a Comisiei Europene. Este vorba despre toate acele preparate care conțin acizi grași trans.

Dacă ești fan al produselor de patiserie, ar trebui să îți iei adio de la anumite produse! De la 1 aprilie 2021, magazinele și supermarketurile nu mai au voie să comercializeze produse cu un nivel mare de acizi grași trans. Aceștia se găsesc preponderent în supele la plic, sosuri, biscuiți, chipsuri sau popcorn.

Alimentele interzise în magazine de la 1 aprilie

“Începând cu data de 1 aprilie 2021 se aplică noi cerinţe pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la conţinutul de acizi graşi trans din alimente, alţii decât acizii graşi trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman şi în Regulamentul Comisiei (UE) 2019/649”, anunța Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat.

Citește și: Dieta de primăvară. Mihaela Bilic: Cartofii reci și lactatele ne ajută să slăbim

Potrivit legii, într-un aliment nu trebuie să fie mai mult de 2 grame de acizi trans la suta de grame de produs. Deși nu toți vor fi fericiți la aflarea acestor vești, reducerea grăsimilor trans ar duce la salvarea a 2.000 de persoane, doar în România.

Acizii grași trans cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, atac cerebral sau diabet.

Alimentele interzise în magazine de la 1 aprilie. Ce nu vei mai putea cumpăra de acum

Citește și: Când ai nevoie de declarație pe propria răspundere

Controale în toată țara

ANSVSA a anunțat că a început controalele în unităţile de producţie şi comercializare din sectorul alimentar pentru a verifica aplicarea cerinţelor legislative privind conţinutul de acizi graşi trans din produsele de consum.

Controalele au loc în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate.

Operatorii economici care sunt prinși încălcând noua lege riscă amenzi usturătoare. Mai precis, aceștia ar putea fi sancționați cu sume cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *