30/11/2022

De zeci de ani, multi dintre noi impodobesc brazi de Craciun in case cu globuri, lumini si ornamente minunate – dar de ce avem brazi de Craciun? Si de unde provine aceasta traditie?

Aducerea copacilor vesnic verzi in interior a fost folosita in mod traditional pentru a celebra festivalurile de iarna – atat de catre pagani, cat si de catre crestini – de mii de ani. Paganii isi decorau casele in timpul solstitiului de iarna cu ramuri de copaci, ca simbol al primaverii care era chiar dupa colt.

De asemenea, brazii erau folositi de romani pentru a-si impodobi templele la festivalul Saturnaliilor, in timp ce crestinii ii foloseau ca semn al vietii vesnice cu Dumnezeu.

Germania este, de asemenea, foarte creditata pentru inceputul traditiei bradului de Craciun, deoarece multi crestini au inceput sa impodobeasca brazi adusi din afara. Cei care nu aveau brazi – sau nu isi puteau permite – isi creau propriile alternative inteligente folosind piramide din lemn.

Unii dintre primii brazi de Craciun din Germania au fost impodobiti cu decoratiuni comestibile delicioase, cum ar fi figurine de turta dulce si mere acoperite cu aur (fabricatorii de sticla atarnau, de asemenea, mici ornamente speciale pe care le facusera ei insisi).

Cine a adus primul brad in casa?

Predicatorul din secolul al XVI-lea, Martin Luther, a fost inregistrat ca fiind unul dintre primii oameni care au adus un brad de Craciun in casa  – si unul dintre primii care a adaugat, de asemenea, lumini pe brad. Potrivit traditiei, cu o noapte inainte de Craciun, Martin a fost vazut mergand prin padure si si-a ridicat privirea pentru a vedea stelele stralucitoare printre crengile copacilor.

Cand a ajuns prima data bradul de Craciun in Anglia?

In timp ce se spune ca Regina Victoria si Printul Albert sunt cei care au facut pomii de Craciun populari in Anglia, meritul ii revine de fapt sotiei regelui George al III-lea, Regina Charlotte.

In decembrie 1800, regina Charlotte a adus o  tisa in mijlocul salonului de la Queen’s Lodge din Windsor pentru o petrecere mare pentru copiii bogatilor si nobililor. Copacul a fost impodobit cu globuri, fructe, jucarii si lumanari mici de ceara. Privelistea spectaculoasa a incantat oaspetii si de acolo incolo, a avea un brad in interior a devenit popular, desi exclusiv printre familiile bogate din Anglia.

In fiecare an, a continuat sa castige popularitate, iar la momentul mortii Reginei Charlotte in 1818, traditia bradului de Craciun a fost ferm stabilita.

In decembrie 1840, Printul Albert a importat mai multi brazi de Coburg. Dar abia in 1848, cand imaginile familiei adunandu-se in jurul bradului regal de Craciun au fost publicate intr-o editie a Illustrated London News, a aratat ca obiceiul de a arata brazi de Craciun a fost popularizat.

Ce simbolizeaza bradul de Craciun?

Cu mult inainte de aparitia crestinismului, plantele si copacii aveau o semnificatie speciala pentru multi oameni in timpul lunilor reci, de iarna. Asa cum multi dintre noi ne decoram casele astazi, culturile antice atarnau crengi vesnic verzi peste usi – multi chiar credeau ca acesta este ceva care ar putea tine la distanta vrajitoarele, spiritele rele si bolile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *