06/10/2024

Când trebuie să faci testul de sarcină? Iată tot ce trebuie să știi despre acest subiect pentru a fi sigură de rezultat.

Dacă ești la prima experiență de acest gen, atunci aceste informații îți vor fi cu adevărat utile. Iată când și cum trebuie să faci testul de sarcină acasă, dar și care sunt capcanele la care să ai grijă.

Când trebuie să faci testul de sarcină

Faptul că ți-a întârziat menstruația nu înseamnă că ești și însărcinată. De fapt, este recomandat să aștepți o săptămână de la ziua în care ar fi trebuit să fii la ciclu, înainte de a face un test, în ciuda faptului că multe dintre testele de sarcină pretind că sunt precise chiar din prima zi.

Dacă faci mai repede de o săptămână testul, acesta s-ar putea să nu fie precise. Producția hormonului HCG (gonadotropina corionica umana), detectat prin teste de sânge și urină, începe la scurt timp după ce ovulul fecundat se așază pe stratul intern la uterului, însă acesta se dublează la fiecare două-trei zile. Așadar, dacă vrei să fii cât mai sigură de rezultat, așteaptă o săptămână după ultima menstruație, care nu a mai venit, înainte de a face testul.

Testul de sânge care măsoară HCG este însă cel mai sigur pentru a afla dacă ești însărcinată, dar ar trebui făcut doar dacă testul de acasă este pozitiv.

Când trebuie să faci testul de sarcină
Woman Holding Pregnancy Test

Citește și: Ai pete albe pe unghii? Iată care sunt cauzele

Cum se face testul de sarcină

În farmacii există multe teste de sarcină, de accea este foarte important să citești cu atenție prospectul înainte de folosire. Vei găsi acolo toate informațiile de care ai nevoie.

Majoritatea testelor de sarcină se bazează însă pe un principiu simplu: doar trebuie sa lași sa picure câteva picaturi din jetul de urina într-o fanta a testului. Rezultatul va apărea în doar câteva minute, deși ți se va părea cea mai lungă așteptare. Oricum, cele mai multe teste pot fi interpretare după aproximativ 5-10 minute, iar orice schimbare după acest interval nu mai este valabilă.

Rezultatul va apărea sub forma unor linii sau ca plus și minus, însă oricât de șterse ar fi semnele, acestea sunt cele valabile.

Rezultat fals negativ/pozitiv test de sacină

Există și situații când testul de sarcină nu este valabil. Majoritatea kiturilor au și un indicator de control în fereastra rezultatului. Linia din dreptul acestuia aratî dacă testul este bun sau nu. Lipsa indicatorului arată că testul nu este bun și ar trebui repetat, potrivit reginamaria.ro.

Există și situații când un test de sarcină poate indica un rezultat fals pozitiv. Aceasta este o situație destul de rară, care arată un test pozitiv, fără să fii însărcinată. Acest lucru se poate întâmpla și dacă ai făcut prea curând testul sau dacă ai luat un medicament care conține HCG.

Pe de altă parte, un rezultat fals negativ este mai des întâlnit. Testul este negativ, dar ești însărcinată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *